Op zoek naar de blauwe zeedistel

Blauwe zeedistel, wel of geen distel?

De blauwe zeedistel is een opvallende verschijning door haar stoere uiterlijk en prachtige paarsblauwe bloemen en typisch een plant van de zeereep, waar het lekker waait en stuift. Door het dynamische milieu krijgt hij voortdurend aanvoer van voedingsstoffen. De stijve blauwgrijze stekelige bladeren hebben een metallic waslaagje dat de plant tegen uitdroging en extreme omstandigheden beschermd. De meterslange wortels zorgen voor de aanvoer van vocht. 

Dagvlinders en vele andere insectensoorten, waaronder de zeldzame harkwesp (een bewoner van open zand) weten de plant te vinden voor de nectar. In het verleden werd blauwe zeedistel veel verzameld voor de handel toen ze in trek was als droogbloem.

In goed gezelschap

Bij oude zeedorpen is het een echte boulevardplant, maar ook op kale plekken verder landinwaarts doet ze het goed. Ook bij strandopgangen is de plant vaak te vinden. Door allerlei gerommel is het hier vaak voedselrijker en daar profiteert de plant van. Vaak groeit ze in gezelschap van soorten als zeemelkdistel, zeeraket, zandhaver, schermhavikskruid, zeewinde en zeewolfsmelk. De laatste twee soorten zijn de laatste decennia, evenals blauwe zeedistel behoorlijk toegenomen. Zeewolfsmelk is zelfs een vrij recente nieuwkomer uit zuidelijke streken. Veranderend kustbeheer, waarbij de zeereep weer mag stuiven, en klimaatverandering (met zachtere winters) hebben daaraan bijgedragen.