Route Natuurwandeling Ballum

Een wandeling door het natuurgebied Roosdunen voert je door een afwisselende vegetatie met prachtige vergezichten. Volg op je mobiel de pijltjes en je wandelt langs een afwisselende natuurd. Heide en bos wisselen elkaar af. Onderweg ontmoet je de Hereford koeien (afstand bewaren) en even verder staan de schaapjes. De wandeling voert je door binnenduinen, natte duinvalleien, polderlandschap, heide, bos en over de stuifdijk. Dit natuurgebied op Ameland is uniek 

voor de Waddeneilanden. Nergens vind je zo’n groot aaneengesloten binnenduingebied.

Bijf even stil staan op de Ballumerstuifdijk. Vanaf hier heb je een weids uitzicht over het glooiende landschap. De duinen zijn begroeid met dopheide, kraaiheide, moeraswolfsklauw en af en toe zweeft er een bruine kiekendief boven je hoofd. Ook vind je hier bergeenden en tapuiten. In het voorjaar kan je ze vinden rondom oude konijnholen. 

Ze gebruiken deze holen als broedplaats.

Een deel van dit duigebied is een aantal jaren geleden afgegraven om nieuwe vegetatie de kans te geven om te groeien.

Aan het begin van de route is het Krûmeltjesspoor. In het bos is er voor de kinderen de mogelijkheid om een wandeling te maken speciaal bedoeld voor ouders met jonge kinderen.

De route start op het parkeerterrein aan de Verbindingsweg nabij Ballum.

12 augustus 2020 16:15

Natuurwandeling Ballum

  • Afstand 3.87 km
  • Tijd 47 min
  • Snelheid 5.0 km/h
  • Min altitude 1 m
  • Top 6 m
  • Klim 20 m
  • Aflopend 20 m
  • Distance Instructions

1. Start parkeerterrein

Altitude: 7 m
Adres: Heideveld 401, 9162 TA Ballum, Nederland

We starten onze route op het parkeerterrein aan de verbindingsweg nabij Ballum.

We lopen vervolgens rechtdoor richting veekeringshek.

Onderweg, in de winter, groeit er volop mos aan de zijde van het weiland. Het bos aan de linkerkant is de laatste jaren erg uitgedund. Het bos is ook de startplek voor het Krûmeltjesspoor.

2. Krûmeltjesspoor

Altitude: 3 m
Adres: Kabouterbos Ameland, Verbindingsweg 9162, 9162 Ballum, Nederland

Een oud volksverhaal vertelt dat tijdens de ijstijden heel lang geleden samen met het ijs ook veel zwerfkeien uit Scandinavië zijn meegekomen naar ons land. Sommige keien hebben een bijzondere eigenschap. 's Nachts als de mensen slapen, veranderen deze keien in Krûmeltjes, die bij de mensen in huis en tuin zorgen voor planten, de afwas doen, opruimen in de tuin of in huis. Als de zon opkomt, of als er mensen in de buurt komen, dan veranderen ze, als ze dan tenminste niet op tijd bij hun huisje onder de grond kunnen komen, in een steen. Aan sommige stenen kan je goed zien dat het een krûmeltje was. Krûmeltjes houden van de natuur, van de dieren en planten, van kinderen en van elkaar.

In het bos bij Roosdunen te Ballum is er voor de kinderen de mogelijkheid om een Krûmeltjesspoor wandeling te maken. Dit is een wandeling speciaal bedoeld voor ouders met jonge kinderen.

3. Drinkdobbes

Altitude: 1 m
Adres: Kabouterbos Ameland, Verbindingsweg 9162, 9162 Ballum, Nederland

Na het kabouterbos vervolgt u de route en gaat door het veekeringshek. Aan de linkerkant zijn grote drinkdobbes. Er liggen meer van deze dobbes verspreid het terrein. In de winter wordt het vaak gebruikt om op de schaatsen.

Even verderop gaat u rechtsaf.

4. Hereford runderen

Altitude: 2 m
Adres: Unnamed Road, 9162 Ballum, Nederland

Onderweg komt u hereford runderen tegen.

Op Ameland wordt de hereford voornamelijk gehouden extensieve veeteelt en of de begrazing van natuurterreinen. De hereford is een krachtig gebouwd dier, met een op de heup gemeten hoogte van ongeveer 135 tot 150 centimeter. Herefords worden gekenmerkt door een witte kop, de witte aalstreep op de nek en schoft. Voor de rest is de hereford roodgekleurd. Het dier heeft een natuurlijke zware bespiering en een vriendelijk en rustig karakter.