Route Natuurwandeling Ballum

Een wandeling door het natuurgebied Roosdunen voert je door een afwisselende vegetatie met prachtige vergezichten. Volg op je mobiel de pijltjes en je wandelt langs een afwisselende natuurd. Heide en bos wisselen elkaar af. Onderweg ontmoet je de Hereford koeien (afstand bewaren) en even verder staan de schaapjes. De wandeling voert je door binnenduinen, natte duinvalleien, polderlandschap, heide, bos en over de stuifdijk. Dit natuurgebied op Ameland is uniek 

voor de Waddeneilanden. Nergens vind je zo’n groot aaneengesloten binnenduingebied.

Bijf even stil staan op de Ballumerstuifdijk. Vanaf hier heb je een weids uitzicht over het glooiende landschap. De duinen zijn begroeid met dopheide, kraaiheide, moeraswolfsklauw en af en toe zweeft er een bruine kiekendief boven je hoofd. Ook vind je hier bergeenden en tapuiten. In het voorjaar kan je ze vinden rondom oude konijnholen. 

Ze gebruiken deze holen als broedplaats.

Een deel van dit duigebied is een aantal jaren geleden afgegraven om nieuwe vegetatie de kans te geven om te groeien.

Aan het begin van de route is het Krûmeltjesspoor. In het bos is er voor de kinderen de mogelijkheid om een wandeling te maken speciaal bedoeld voor ouders met jonge kinderen.

De route start op het parkeerterrein aan de Verbindingsweg nabij Ballum.

12 augustus 2020 16:15

Natuurwandeling Ballum

  • Afstand 3.87 km
  • Tijd 47 min
  • Snelheid 5.0 km/h
  • Min altitude 1 m
  • Top 6 m
  • Klim 20 m
  • Aflopend 20 m
  • Distance Instructions

1. Start parkeerterrein

Altitude: 7 m
Adres: Heideveld 401, 9162 TA Ballum, Nederland

We starten onze route op het parkeerterrein aan de verbindingsweg nabij Ballum.

We lopen vervolgens rechtdoor richting veekeringshek.

Onderweg, in de winter, groeit er volop mos aan de zijde van het weiland. Het bos aan de linkerkant is de laatste jaren erg uitgedund. Het bos is ook de startplek voor het Krûmeltjesspoor.

2. Krûmeltjesspoor

Altitude: 3 m
Adres: Kabouterbos Ameland, Verbindingsweg 9162, 9162 Ballum, Nederland

Een oud volksverhaal vertelt dat tijdens de ijstijden heel lang geleden samen met het ijs ook veel zwerfkeien uit Scandinavië zijn meegekomen naar ons land. Sommige keien hebben een bijzondere eigenschap. 's Nachts als de mensen slapen, veranderen deze keien in Krûmeltjes, die bij de mensen in huis en tuin zorgen voor planten, de afwas doen, opruimen in de tuin of in huis. Als de zon opkomt, of als er mensen in de buurt komen, dan veranderen ze, als ze dan tenminste niet op tijd bij hun huisje onder de grond kunnen komen, in een steen. Aan sommige stenen kan je goed zien dat het een krûmeltje was. Krûmeltjes houden van de natuur, van de dieren en planten, van kinderen en van elkaar.

In het bos bij Roosdunen te Ballum is er voor de kinderen de mogelijkheid om een Krûmeltjesspoor wandeling te maken. Dit is een wandeling speciaal bedoeld voor ouders met jonge kinderen.

3. Drinkdobbes

Altitude: 1 m
Adres: Kabouterbos Ameland, Verbindingsweg 9162, 9162 Ballum, Nederland

Na het kabouterbos vervolgt u de route en gaat door het veekeringshek. Aan de linkerkant zijn grote drinkdobbes. Er liggen meer van deze dobbes verspreid over het terrein. In de winter wordt het vaak gebruikt om op de schaatsen.

Even verderop gaat u rechtsaf.

4. Hereford runderen

Altitude: 2 m
Adres: Unnamed Road, 9162 Ballum, Nederland

Onderweg komt u hereford runderen tegen.

Op Ameland wordt de hereford voornamelijk gehouden voor extensieve veeteelt en of de begrazing van natuurterreinen. De hereford is een krachtig gebouwd dier, met een op de heup gemeten hoogte van ongeveer 135 tot 150 centimeter. Herefords worden gekenmerkt door een witte kop, de witte aalstreep op de nek en schoft. Voor de rest is de hereford roodgekleurd. Het dier heeft een natuurlijke zware bespiering en een vriendelijk en rustig karakter.

5. Locatie #5

Altitude: 4 m
Adres: Ballumer Stuifdijk, 9162 Ballum, Nederland

U volgt de route op uw mobiele telefoon en wandelt door een prachtig gebied. Links en rechts bomen afgewisseld met zandvlakte en heide. In de landerijen aan de rechterzijde grazen met regelmaat zwart-bonte koeien. U kunt ze rustig aanraken en aaien. Vaak staan ze gewoon te staren of liggen al herkauwend te genieten. U vervolgt het pad.

6. Locatie #6

Altitude: 3 m
Adres: Ballumer Stuifdijk, 9162 Ballum, Nederland

Voordat u links af richting stuifdijk wandelt passeert u een veekeringshek. Dit gebied is volledig voorzien van hekken om de koeien en de schapen binnen dit gebied te houden. U kunt er zeker van zijn dat staatbosbeheer zijn uiterste best om de koeien en schapen in een natuurlijk gebied te laten grazen. Hun gezondheid is in goede handen. U wandelt nu naar de stuigdijk.

7. Locatie #7

Altitude: 1 m
Adres: Ballumer Stuifdijk, 9162 Ballum, Nederland

De stuifdijk is een prachtig gebied en steekt behoorlijk boven het landschap uit. U heeft hier prachtige vergezichten. De stuifdijk loopt van Ballum naar Nes en werd vroeger gebruikt als extra waterkering. Al wandelend waant u zich als een prins in uw eigen land, een weids uitzicht over het duinlandschap. Mooie vegetatie en afwisselend hoge en lage gebieden. Geniet en kijk vooral om u heen. Links boven de dobbe's ontdekt u libellen en verderop vliegen tapuiten. Als u goed kijkt ziet u vele roofvogels waaronder de blauwe kiekendief.

8. Locatie #8

Altitude: 2 m
Adres: Ballumer Stuifdijk, 9162 Ballum, Nederland

Volg de route, op enig moment gaat u met een bocht naar links en verderop weer een bocht naar rechts. Verscholen achter de duinen ziet u opnieuw een dobbe. Vaak zijn hier koeien om te drinken. Even verderop is een groot deel van het duinlandschap geplagd. Dit is al een aantal jaren geleden uitgevoerd maar nog steeds duidelijk zichtbaar. De bedoeling van het plaggen was om een afwisseling te realiseren in het landschap.

9. Locatie #9

Altitude: 3 m
Adres: Velduilhoek 213, 9162 EZ Ballum, Nederland

U gaat opnieuw door het veekeringshek en wandelt nu over een gecombineerde wandel- ruiterroute. Aan de linkerkant begint het recreatieterrein Roosdunen. Dit terrein is in het verleden aangelegd om het toerisme in Ballum een impuls te geven. Overigens praten we over meer dan 50 jaar geleden. Al wandelend heeft u aan de linkerkant het Ballumerbos en aan de rechterkant het uitgestrekte gebied van Roosdunen. U kunt nu ook van afstand bekijken hoe groot het binnenduinengebied is.

10. Locatie #10

Altitude: 2 m
Adres: Helmhoek 377, 9162 SX Ballum, Nederland

U kunt ervoor kiezen om via het bos weer terug te wandelen naar ons startpunt. U kunt ook rechtuit lopen en vervolgens aan het einde rechts af slaan. In beide gevallen rond u een prachtige wandeling af door een schitterend en uniek natuurgebied.