Op zoek naar Daslook

Deze neef van de ui en van knoflook komt van oorsprong voor in vochtige bossen op kalkhoudende grond. In ons land is ze inheems in Zuid-Limburg en waarschijnlijk ook langs de binnenduinrand tussen Bergen en Den Haag. Daarbuiten is ze op veel plaatsen aangeplant in parken en op landgoederen.

Witte bloempjes

Daslook bloeit in de tweede helft van de lente met witte bloempjes die in een soort scherm staan. Waar ze voorkomt, is het meestal massaal. In de lente kan de plant de hele bosbodem bedekken. De plant laat weinig ruimte voor andere voorjaarsbloeiers. Voortplanting vindt plaats via knolletjes maar vooral via zaad. Het duurt vaak tot hun vijfde jaar voordat de zaailingen gaan bloeien.

Knoflookgeur

Daslook wordt soms in de tuin aangeplant om ongewenste katten te weren, maar dat werkt alleen in het voorjaar. Groeiplaatsen zijn van een afstand al te ruiken vanwege de sterke knoflookgeur. Na de bloei wordt de geur zelfs nog sterker.
Ook de naam ‘das’ heeft de plant waarschijnlijk te danken aan zijn geur. Dassen ruiken ook niet lekker, vandaar.

Daslook als smaakmaker

Het blad van de plant wordt in de keuken gewaardeerd als smaakmaker in soep of salade. Let er wel op dat de plant nog niet bloeit, anders smaken de bladeren niet lekker meer. Ook moeten de bladeren niet worden verward met die van het lelietje-van-dalen, de gevlekte aronskelk of de herfsttijloos, die giftig zijn.