Elke maand hebben we het over een dier of plant die je op dat moment in de duinen kunt spotten.
Voordat de eerste bladeren aan de bomen verschijnen, kan de bosanemoon de bodem van bossen en buitenplaatsen in een wit tapijt veranderen. Met zijn kruipende wortelstokken kan deze plant flinke oppervlakten bedekken.
De liefelijke bloemen van dit lentekind zijn van binnen satijnwit, en aan de buitenkant vaak wat paars aangezet. Aan het eind van de bloei schemert de paarse kleur vaak ook aan de binnenkant door.
De Bosanemoon is van oorsprong een plant van oudere bossen met een rijke bodem met een goed ontwikkelde humuslaag. In het oosten, midden en zuiden van ons land komt de plant van oudsher in het wild voor. Op andere plaatsen is ze aangeplant, zoals rond landgoederen en in parkbossen langs de binnenduinrand. Soms betreft het een gekweekte vorm met gekleurde bloemen, die later bloeit dan de gewone witte.
De Bosanemoon is een echte zonaanbidder; de bloemen draaien gedurende de dag met de zon mee om er zo veel mogelijk van te profiteren. Wanneer de bladeren aan de bomen verschijnen, wordt het voor de Bosanemoon al gauw te donker. In de voorzomer sterft de plant daardoor af, om pas weer in het volgende vroege voorjaar te verschijnen.