Route "Natuurwandeling Ballum"

Ontdek Nes | Het dorp Nes, met haar leuke winkels, sfeervolle restaurants, eetcafé’s en bars heeft een andere kant, zo u wilt een achterkant. Een netwerk van paadjes en idyllische dorpstafereeltjes, waar je je kunt voorstellen hoe de Commandeurs, de schippers, hun vrouwen en vooral de kinderen leefden in de tijd dat de Commandeurswoningen werden gebouwd.

Zo’n netwerk van paadjes die min of meer gekruist lagen op de brede zandpaden waar vroeger de paarden en wagens of koetsjes reden, vind je op meer Waddeneilanden b.v. op Fanö in Denemarken. De paadjes waren niet zo modderig als de veel bereden brede paden, men was er veilig voor op hol geslagen paarden en het was een prachtig speelterrein voor de kinderen.

Je ziet de Commandeurs, op zoek naar bemanningsleden voor hun tocht naar het hoge noorden, hier in je fantasie wel lopen in het welvarende Nes van de zeventiende en achttiende eeuw.

U wordt hierbij uitgenodigd om op een wandeling door dit pittoreske dorpje een uurtje met hen mee te lopen.

De natuur wandeling start op het parkeerterrein aan de Verbindingsweg nabij Ballum.​
12 augustus 2020 16:15

Natuurwandeling Ballum

  • Afstand 3.87 km
  • Tijd 47 min
  • Snelheid 5.0 km/h
  • Min altitude 1 m
  • Top 6 m
  • Klim 20 m
  • Aflopend 20 m
  • Distance Instructions
Label

1. Start parkeerterrein

Altitude: 7 m
Adres: Heideveld 401, 9162 TA Ballum, Nederland

We starten onze route op het parkeerterrein aan de verbindingsweg nabij Ballum.

We lopen vervolgens rechtdoor richting veekeringshek.

Onderweg, in de winter, groeit er volop mos aan de zijde van het weiland. Het bos aan de linkerkant is de laatste jaren erg uitgedund. Het bos is ook de startplek voor het Krûmeltjesspoor.

2. Krûmeltjesspoor

Altitude: 3 m
Adres: Kabouterbos Ameland, Verbindingsweg 9162, 9162 Ballum, Nederland

Een oud volksverhaal vertelt dat tijdens de ijstijden heel lang geleden samen met het ijs ook veel zwerfkeien uit Scandinavië zijn meegekomen naar ons land. Sommige keien hebben een bijzondere eigenschap. 's Nachts als de mensen slapen, veranderen deze keien in Krûmeltjes, die bij de mensen in huis en tuin zorgen voor planten, de afwas doen, opruimen in de tuin of in huis. Als de zon opkomt, of als er mensen in de buurt komen, dan veranderen ze, als ze dan tenminste niet op tijd bij hun huisje onder de grond kunnen komen, in een steen. Aan sommige stenen kan je goed zien dat het een krûmeltje was. Krûmeltjes houden van de natuur, van de dieren en planten, van kinderen en van elkaar.

In het bos bij Roosdunen te Ballum is er voor de kinderen de mogelijkheid om een Krûmeltjesspoor wandeling te maken. Dit is een wandeling speciaal bedoeld voor ouders met jonge kinderen.

3. Drinkdobbes

Altitude: 1 m
Adres: Kabouterbos Ameland, Verbindingsweg 9162, 9162 Ballum, Nederland

Na het kabouterbos vervolgt u de route en gaat door het veekeringshek. Aan de linkerkant zijn grote drinkdobbes. Er liggen meer van deze dobbes verspreid het terrein. In de winter wordt het vaak gebruikt om op de schaatsen.

Even verderop gaat u rechtsaf.

4. Hereford runderen

Altitude: 2 m
Adres: Unnamed Road, 9162 Ballum, Nederland

Onderweg komt u hereford runderen tegen.

Op Ameland wordt de hereford voornamelijk gehouden extensieve veeteelt en of de begrazing van natuurterreinen. De hereford is een krachtig gebouwd dier, met een op de heup gemeten hoogte van ongeveer 135 tot 150 centimeter. Herefords worden gekenmerkt door een witte kop, de witte aalstreep op de nek en schoft. Voor de rest is de hereford roodgekleurd. Het dier heeft een natuurlijke zware bespiering en een vriendelijk en rustig karakter.